Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Najpopularniejszym symbolem i dekoracją związaną z tradycją obchodów Bożego Narodzenia we Francji jest szopka bożonarodzeniowa. Bogato ozdobione choinki należą raczej do rzadkości we francuskich domach, w przeciwieństwie do tego jak to wygląda u nas i u naszych zachodnich sąsiadów.
Ciasto Trzech Króli - tradycyjnie wypiekane we Francji w Święto Trzech Króli Wielkanoc Wielkanoc we Francji nieodzownie łączy się z tradycją szukania czekoladowych jajek ukrytych w ogrodzie. Francuska legenda głosi, iż dzwony kościelne, które w Wielki Czwartek poleciały do Rzymu, by oznajmić śmierć Jezusa. Wracając o świcie w świąteczny dzień zrzuciły na ziemię czekoladowe jajka. Dlatego też dzieci w niedzielny poranek, szybko po wstaniu z łóżek, biegną do ogródka w poszukiwaniu czekoladowych niespodzianek. Tradycje pogańskie W niektórych regionach Francji, np. na południowym zachodzie, zachowały się jeszcze tradycje pogańskie. Z okazji końca zimy wypuszcza się na wody jezior pływające świeczki albo pali wielkie ogniska. W Niedzielę Wielkanocną dziewczęta powinny wstać przed wschodem słońca, pójść zaczerpnąć wody ze strumyka i przynieść ją do domu, nie mówiąc ani słowa. Taka woda ma stać się świetnym środkiem na zachowanie urody i zdrowia. Karnawał Karnawał we Francji kończy "tłusty wtorek". Tego dnia we francuskich sklepach i piekarniach królują pączki oraz inne kaloryczne słodkości. Dla Francuzów jest to normalny dzień pracy. Ostatni dzień karnawału, to również defilady, w których udział bierze przeważnie młodzież. Do młodzieży dołączają też dorośli i dzieci. Często barwne defilady organizowane są przez szkoły. Młodzież przebiera się tego dnia w postacie historyczne czy postacie z bajek aby potem przejść przez miasto czy wioskę, dobrze się przy tym bawiąc. Często defiladom towarzyszy muzyka. Dzień naleśnika We Francji 2 luty jest "dniem naleśnika" i rzadko kto myśli o religijnym aspekcie tego święta. Tradycja pieczenia placków - podpłomyków jest jedną z najstarszych form pieczenia potraw zbożowych i jest prawdopodobnie związana z kultem Słońca oraz z celebracją płodności. Papież Gelazjusz I połączył tę pogańską tradycję z nowo ustalonym świętem oczyszczenia Najświętszej Marii Panny, rozdając zbożowe placki pielgrzymom przybywającym do Rzymu. Tak trafiły one do Francji, gdzie z masywnych placków, stały się zgrabnymi naleśnikami. Wnet stały się jednym ze specjałów kuchni regionalnej. Francja - miasta
Francja - co warto wiedzieć
Francja tradycje - dodaj komentarz:
|