Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Jednym z krajów, gdzie produkcja wina osiągnęła swój maksymalny poziom jest Francja. Mimo, że nie jest to kraj w którym to właśnie rozpoczęto produkcję tego trunku, to obecnie służy wzorem dla innych monopolistów. Francja to również jeden z nielicznych krajów na świecie, gdzie charakter wina określa się według rejonu w którym zostało wyprodukowane. W takiej klasyfikacji uznaje się, że ważniejszą rolę odgrywają warunki klimatyczne i rodzaj gleby, na której wyhodowano poszczególne szczepy winorośli niż ona sama.
Najlepsze wina europejskie pochodzą właśnie z Francji. Różnorodność gatunkowa Oczywiście nie wszystkie wina francuskie są nadzwyczajne, to również alkohole po prostu dobre, pośrednie lub też słabszej jakości. Mimo to położenie geograficzne tego kraju daje mu wielką przewagę, a także prawo do produkcji win tak zróżnicowanych zarówno smakowo jak i stylowo. Jest to powodowane między innymi tym, że regiony winiarskie Francji położone są w zakresie zasadniczych stref klimatycznych. Dzięki temu możliwe jest uprawianie praktycznie każdej odmiany szlachetnej winorośli. Z końcem XIX wieku wprowadzono we Francji podział jakościowo – cenowy, a także zaczęto kontrolować przez rząd sposób wytwarzania poszczególnych win. Grupy Wina francuskie rozdzielono na trzy podstawowe grupy. Pierwsza z grup to vin te table. Zawiera ona w swej rozpiętości stołowe wina pośrednie, masowo produkowane z winogron, które nie muszą pochodzić z jednego regionu tego kraju. Druga z grup nosi nazwę vin de pays. Odnosi się do win pochodzących z mniej lub i wcale nie znanych regionów Francji, których nie można nazwać apelacjami. Ostatnia, a zarazem najbardziej istotna i poważana wśród smakoszy win grupa nosi nazwę vin d'appellation contrôlée. W skład win z tej grupy wchodzą ściśle określone odmiany winogron, przy równie rygorystycznych sposobach ich hodowli, a także często określone są tu jeszcze odpowiednie apelacje. Apelacje Czym zatem są owe apelacje, o których wcześniej wspomniano ? To nic innego jak tylko poszczególne tereny winiarskie we Francji. W niektórych z tych apelacji stosuje się nad wyraz szczególne kontrole – zaczynając od sadzenia krzewów winiarskich, poprzez butelkowanie, a skończywszy na etykietowaniu a nawet kontroli sposobu leżakowania alkoholu. Apelacje zaś rozdzielamy na ogólne ( takie jak na przykład Bordeaux ), oraz mniejsze zwane apelacjami wewnętrznymi ( przykładem może być Medoc w Bordeaux – miejsce znane z produkcji jednej z najwyższych światowych marek win). Produkcja win w apelacjach odbywa się w spółdzielniach winiarskich lub w małych prywatnych gospodarstwach. Te ostatnie wchodzą w skład ekskluzywnej wręcz grupy przedsiębiorstw z przedrostkiem Cru. Jest to zatem znak najlepszej marki wina francuskiego. Francja - miasta
Francja - co warto wiedzieć
Wina francuskie - dodaj komentarz:
|