Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Francja jest ojczyzną wielu najbardziej oryginalnych serów świata. Produkuje się tam ponad 750 gatunków serów. Większość z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle chronione.
Camembert to francuski ser populany na całym świecie Klasztory Najstarszym znanym serem francuskim jest Roquefort, już w I w. p.n.e. Pliniusz opisał go, jako „ser cieszący się uznaniem w Rzymie, którego mieszkańcy zawsze chętnie porównują artykuły pochodzące z różnych prowincji i gotowi są je docenić”. W wiekach średnich tradycja serowarska była kontynuowana we francuskich klasztorach. Dzięki poszukiwaniu nowych receptur mnisi wyprodukowali pierwszy ser klasztorny, tzw. Maroilles (około 960 r.). Potem pojawiły się takie sery jak: Munster, Pont l’Eveque, Epoisses i inne. Sery francuskie zachowały swój indywidualny charakter – ich typ, rozmiar i ostateczny smak odzwierciedlają kaprysy natury i pomysłowość człowieka. Gatunki W ogromnej liczbie serów wytwarzanych obecnie we Francji przeważają gatunki tradycyjne, choć nowe gatunki również powstają. Większość nowych gatunków tworzona jest w ogromnych firmach mleczarskich, które zdominowały francuski rynek. Jednak niektóre z nich są tylko, nijakimi odmianami powstałymi na bazie serów tradycyjnych, głównie znormalizowane, pasteryzowane sery Brie i Camembert. Najbardziej popularnym serem we Francji jest Comte – górski ser ze środkowo i północno-wschodnich departamentów kraju, wspaniały, twardy, o owocowym smaku. Następnym bardzo lubianym przez Francuzów jest Rouquefort. Camembert, (choć wydaje się to dziwne) nie jest zbyt popularny w swoim kraju, za to zajmuje pozycję najlepiej znanego francuskiego sera poza granicami kraju. Klasyfikacja regionalna W celu zachowania tradycji i wielowiekowego doświadczenia francuskich serwarów wprowadzono tzw. system AOC (ściśle określony rejon produkcji serów, w którym obowiązują ściśle ustalone zasady hodowli bydła mlecznego oraz technologii produkcji wyrobów gotowych) zgodnie, z którym każdy ser chroniony musi spełniać ściśle określone wymagania. Odpowiednie przepisy regulują: teren, na którym można wypasać bydło; pochodzenie i typ dostarczanej karmy; rasę bydła, od którego pochodzi mleko; okres wyrobu sera; metodę wyrobu sera; kształt i rozmiary sera, oraz sposób jego przechowywania. Przepisy AOC gwarantują jakość znanych francuskich serów, chroniąc je przez podrabianiem i dając konsumentom pewność zakupu produktów, do wyrobu których użyto niepasteryzowanego mleka. Niektóre sery AOC powstają w wielkich przemysłowych zakładach, inne – na małych farmach, wszystkie jednak szanują i podtrzymują tradycje swej okolicy. Sery specjalne Najlepszym sposobem poznania serów francuskich jest podróż po tym kraju i odwiedzanie targów serowych i fromageries, czyli sklepów z serami. Wśród wielu gatunków serów francuskich wymienić można m.in. Abbaye Belloc (produkowany od stuleci, jego smak przypomina przypalany karmel), Beaufort (pochodzi z czasów cesarstwa rzymskiego), Brie de Meaux (pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 774 r., pokryty jest białą pleśnią), Camembert de Normandie (pojawił się na rynku pod koniec XVIII w., pokryty jest białą pleśnią), Fromage Corse (od wieków produkowany na Korsyce, na skórce występuje pomarańczowożółta pleśń), Sainte-Maure de Touraine (ma cytrusowo-pleśniowy smak). Francja - miasta
Francja - co warto wiedzieć
Sery francuskie - dodaj komentarz:
|